Barabás Miklós Céh országos kiállítása

Barabs Mikls Ch orszgos killtsa
A Kolozsvári Művészeti Múzeum és a Minerva- Ház kiállítótermeiben a Barabás Miklós Céh országos kiállítása nyílt meg. 200 műalkotást tekinthet meg a nagyérdemű közönség. Lucian Nastasă- Kovács múzeumigazgató a kiállítást felvezető beszédében kiemelte, először mutatkozott be a Barabás Miklós Céh a Művészeti Múzeumban.

Ugyanakkor kifejezte azon reményét, hogy az eljövendőkben, minden év januárjában megszervezi a kiállítást. Kolozsi Tibor szobrászművész, a Barabás Miklós Céh elnöke kifejtette, a Céh a romániai magyar képzőművészeket tömöríti egységbe. A névválasztást indokolta. A romániai magyar képzőművészek érdekvédelmi szervezete nevét Barabás Miklós festőről kapta.

A magyar biedermeier festészet kiemelkedő képviselője

Barabás Miklós (1810, Márkosfalva- 1898, Budapest) a magyar biedermeier festészet egyik reprezentatív személyisége, a Magyar Tudományos Akadémia, levelező tagja volt. Mint képzőművész számos ország piktúráját ismerhette meg. A nagyenyedi kollégiumban végezte tanulmányait. Már fiatalon kezdett arcképfestéssel foglalkozni. Művészi pályájának fő állomásai: Nagyenyed, Kolozsvár, Bécs, Bukarest, Velence, Firenze, Bologna, Róma, Nápoly, Párizs, London, Pest. A Bécsi Képzőművészeti Akadémián képezte magát, elmélyülhetett a rajzolásban, a festészetben, Majd visszatért Kolozsvárra, ahol portréfestészetben jeleskedik. Aztán Bukarestbe megy, nagy sikereket ért el az arcképfestészet terén. Itáliai útja során (Firenze, Bologna, Velence, Nápoly, Róma), elsajátítja a vízfestés technikáját. 1840-ben Pest városában telepedik le. Ő volt az első, aki tájainkon művészetből próbált megélni. Lévén keresett festőművész, ez sikerült is neki. Precizitása kamatozott, hiszen nehezebb időkben fényképezéssel is foglalkozott, amely abban a korban még gyermekkorát élte. Az emberek hiúsága még temperált volt. 1859-ben Képzőművészeti Társulat létrehozásának a kezdeményezője. 1862-1898 között elnöke volt. Több nyelven- magyar, román, német, angol, olasz, francia- beszélt. Kolozsi Tibor a nagy művészt világpolgárnak nevezte. Erdélyi képzőművész, ugyanakkor az európai kultúra világa felé nyitott. Több mint 3000 rajzot, festményt, litográfiát készített. A választott példakép eszméi ma is élnek.

A Barabás Miklós Céh

A Barabás Miklós Céh 1929-ben alakult meg. Alapító tagjai között megemlíthetők Kós Károly, Szolnay Sándor, valamint Bánffy Miklós, hathatós támogatásával. 1929 – 1944 között rendkívül értékes művészi tevékenységet fejtettek ki, majd 1994-ben Abódy Nagy Béla, valamint Kós András kezdeményezésére újra alakult, megnyilvánulási lehetőséget biztosítva a romániai magyar képzőművészeknek, ugyanakkor kapcsolattartást más képzőművészekkel is. A Barabás Miklós Céh lényegében először mutatkozik be a Kolozsvári Művészeti Múzeumban.

A BMC országos kiállítása a Művészeti Múzeumban

A BMC országos tárlata a Művészeti Múzeum és a Minerva Kulturális Egyesület együttműködésének az eredménye. A nagyszámú képzőművészeti alkotás nemcsak a Múzeumban, hanem a Minerva- Ház kiállítótermeiben is megtekinthető. A kiállítás kurátora dr. Bordás Beáta muzeológus a tárlat szervezésének folyamatát taglalta. A munkákat tematikailg csoportosította, figyelembe véve a színhatások összhangját. A Művészeti Múzeum emeleti termeiben a grafikák, a fotók, valamint kerámia, textilmunkák láthatók. A földszinti termekben festményeket és szobrokat tekinthet meg a közönség. Egyes neves munkák a Minerva- kiállítótermében láthatók. Figyelemre méltó a fiatal képzőművészek tevékenységének előtérbe helyezése. Magyarországról is érkeztek munkák. A román képzőművészek közül Dorel Găină, Gheorghe Mureșan, Ioan Horváth- Bugnariu, Mana Bucur, Ovidiu Petca állítottak ki. Németh Julia műkritikus köszönetét fejezte ki, hogy a Művészeti Múzeum lehetőséget talált arra, hogy a képzőművészeti alkotások a nagyközönség számára is megtekinthetők legyenek. 1994 óta, a BMC kereste a megnyilvánulási lehetőségeket. Megemlítve a kolozsvári, marosvásárhelyi országos tárlatokat. 2002-ben a Romániai Képzőművészek Szövetsége kolozsvári fiókjának galériájában (Szentegyház utca) állítottak ki. Új lehetőség keletkezett 2005 -ben, amikor a Céh már székházzal rendelkezhetett. Ennek következtében egyéni és csoportos kiállításokat is rendezhettek. Új lehetőség nyílt meg, mikor a Minerva- Ház kiállítótermében a képzőművészeti alkotásaikat tárták a nagyközönség elé. Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Egyesület elnöke pozitívan értékelte, hogy a BMC országos kiállítását a Művészeti Múzeumban nyitotta meg. Az eljövendőkben el tudja képzelni a közös kiállításokat, a Művészeti Múzeum és a Minerva Kulturális Egyesület közös szervezésével. Kiemelte, az egymásra való nyitottság előnyeit.

Nagy érdeklődést váltott ki a Barabás Miklós Céh országos kiállítása, amely nyitottsága következtében jelzi, a művészet örökérvényű mondanivalója mindenkihez szól.

Csomafáy Ferenc

http://www.szon.hu/barabas-miklos-ceh-orszagos-kiallitasa/3353603?utm_source=feedburner&utm_medi...