Ablak a világunkra – Megnyílt a BMC tárlata a Bánffy palotában

2019. február 09.
Csütörtök délután nyitották meg a Barabás Mikós Céh éves tárlatát, amelyet immár harmadik esztendeje a Művészeti Múzeumban szerveznek. Az éves, nagyszabású kiállítás eddigi eseményein csak a céh kolozsvári tagjainak munkái voltak láthatók, idén viszont óriási érdeklődés övezte a tárlatot, számos erdélyi művész is csatlakozni kívánt kolozsvári kollégáihoz. A megnyitón, a kiállítás sikerét látva a BMC jelenlegi vezetői elmondták: a Céh alapítói és újraalapítói elégedettek lehetnek a 90 éves szervezet mostani tevékenységével.

A megnyitón a közönséget Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója köszöntötte, majd elmondta, reméli az elkövetkező években is a kolozsvári Bánffy-palotában szervezi majd meg éves tárlatát a Barabás Miklós Céh.

Németh Júliától, a kiállítás méltatójától és egyik szervezőjétől a közönség megtudhatta: a képzőművészet szinte valamennyi ágát képviselik a kiállított alkotások.

– S hogy valójában mi is ez a kiállítás? Ablak. Ablak a világra, világunkra. Arra, amilyenek vagyunk, és arra, amilyenek lehetünk – jegyezte meg Németh Júlia. A műkritikus röviden felidézte a Barabás Miklós Céh történetét: hogy miért is alakult meg a szervezet 90 évvel ezelőtt, 1929-ben, Kós Károly és Szolnay Sándor irányításával, majd hogyan szűnt meg 1944-ben, és éledt újra 1994-ben Abodi Nagy Béla és Kós András kezdeményezésére.

– Az azóta eltelt 25 esztendő pedig már ismét egy kisebbfajta történelem. Új kihívásokkal, új lehetőségekkel és új elvárásokkal fűszerezett művészeti-társadalmi szituáció. Az alapítók eszmeiségének szellemében, de a megváltozott művészi trendek és technikai feltételek közepette tevékenykedő, újjászületett BMC életében gyökeres változást eredményezett a kiállítási lehetőségek bővülése. Alapítóink és újralapítónk megelégedéssel nyugtázhatják odaföntről eszméik, elképzeléseik kiteljesedését, 90 évesen is fiatal és mindegyre fiatalodó szervezetünk munkálkodását – zárta a méltatást Németh Júlia.

A megnyitón felszólalt Kolozsi Tibor szobrászművész, a céh elnöke is. Mint mondta, kilencven éve ellenére a BMC „nem mutatja gyengélkedésnek a jeleit”, még mindig ereje teljében van. Az, pedig, hogy a Művészeti Múzeumban tudnak kiállítani, igazi sikertörténet.  – Úgy tűnik a múzeum épülete, amely jelenleg az erdélyi művészeti élet egyik központja, inspirálta a kollégáinkat, hiszen mindenki a legkomolyabb hozzáállást tanúsította és a maximumot nyújtotta – tette hozzá Kolozsi Tibor.

A megnyitón felszólalt továbbá Vákár Istán, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, valamint Pál-Lukács Hajnalka a kiállítás múzeumi biztosa is.

A tárlat február 24-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Bánffy palotában (Főtér 30. szám).

(Borítókép: Pillanatfelvétel a megnyitóról, balról jobbra: Pál-Lukács Hajnalka, Vákár Istán, Lucian Nastasă-Kovács, Németh Júlia, és Kolozsi Tibor.