Látogatható az atyhai Kakasülő Galéria

Atyhában megnyílt újra a művészetszerető látogatók előtt a Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, restaurátor, Vinczeffy László által működtetett Kakasülő Galéria.

Atyha a környék egyik legszebb és legmagasabban fekvő települése, Firtos hegye felett emelkedve vigyázó szemével büszkén tekint le az alatta lévő dombokra, településekre. Ebben a festői környezetben található a Kakasülő Galéria, amelynek ötlete az atyhai származású, Sepsiszentgyörgyön élő Vinczeffy László festőművész fejéből pattant ki nyugdíjba vonulása után.

„Megvásároltam egy régi bennvalót, amelyet rossz állapota miatt kénytelenek voltunk lebontani, az újat pedig megpróbáltuk hagyományos formában újjáépíteni. Az udvaron lévő kis házat megmentettük, ami tulajdonképpen az udvar dísze lett.

Ilyen házat manapság senki nem épít, példát akartam mutatni, hogy meg lehet menteni a régi házakat is”

 – hívja fel a figyelmünket a kékre festett parasztházra a házigazda.

Az udvar végében lévő csűr adott volt, így ide álmodta meg a festőművész a galériát, a gyümölcsfákkal és díszbokrokkal betelepített tágas kertben pedig az idők folyamán számtalan színes térplasztikát, szobrot állított fel, amelynek a Vidám kert nevet adta a művész.

„Megbeszéltem a szovátai kollégákkal, hogy minden évben szervezzünk egy nagy kiállítást a csűrgalériában, ahová mindenki elhozza egy-egy munkáját. A Kakasülő nevet a csűr tetején lévő összekötő gerenda adta” – mondja.

Immár hagyománnyá vált, hogy

minden június utolsó szombatján megszervezik a kiállítást hét alaptaggal.

Az állandó kiállítók között van a szovátai Bocskai Vince, Kuti Dénes, Kuti Botond, Sánta Csaba, Vinczeffy László, a nemrég elhunyt Kusztos Endre és Siklódi Zsolt helyébe pedig Berze Imre és Varga Mihály lépett. A hét alapító tag minden alkalommal kiállít, a szabály szerint pedig minden művész meghív még egyet, így tizennégy alkotás látható egy hónapon keresztül.

Az eddig hat alkalommal létrejött kiállítás mindenikét nagy érdeklődés övezte, ezeket minden évben más művészettörténész nyit meg. „Két évig zárva volt a galéria a koronavírus miatt, de most már ismét kinyitottuk. Jelenleg többnyire az én alkotásaimat lehet megtekinteni, festményeket, szobrokat, grafikákat: a kertben nagyjából negyvenegy szobor, térplasztika látható.

A turisták is gyakran útba ejtik a galériát, hisz itt megy el a kapu előtt a Via Transilvanica zarándokút,

amelynek térképén feltüntették ezt a helyszínt, de a környékbeli panziókból, vendégházakból is kiküldik ide a vendégeket” – mondja Vinczeffy László. Megemlíti, hogy évente közel ezer személy látogatja meg a különleges galériát és a kertet. A művész télen rajzokat, nyáron pedig szobrokat készít, a festéshez sepsiszentgyörgyi műtermében rendezkedett be.

A galéria reggel 10 és délután 17 óra között tart nyitva, de a később érkezőket is beengedik, ha otthon tartózkodnak a házigazdák.



https://szem.ro/latogathato-az-atyhai-kakasulo-galeria/