Szárhegy lehet a kelet-európai képzőművészet központja

A CreArt elnevezésű nemzetközi képzőművészeti programban vett részt, az ösztöndíj által pedig egy teljes hónapig a litvániai Kaunasban alkotott Ferencz Zoltán szárhegyi grafikus, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti vezetője. Az elkészült munkáinak egy részét ki is állították a balti városban, tapasztalataival kapcsolatban pedig lapunknak megjegyezte: az alkotás mellett a kapcsolatépítés céljából döntött az ösztöndíj megpályázása mellett, ugyanis komoly nemzetközi tervek sarjadznak a szárhegyi központnál.

A spanyol résztvevő, Matías López Iglesias és Ferencz Zoltán. Fontos lehetőség

Soha nem volt alkalma élni a CreArt program nyújtotta lehetőségekkel a munkahelyi elfoglaltságok miatt, idén azonban úgy határozott, hogy nem vár tovább – részletezte lapunknak az ösztöndíj megpályázásának előzményeit Ferencz Zoltán. Mint mondta, ritkán adatik meg számára annak a lehetősége, hogy elkészítse a fejében lévő alkotásokat, mivel a technikai háttér meglenne ugyan hozzá, de a szárhegyi intézmény művészeti vezetőjeként nincs rá fizikai ideje.
– Fontosnak érzem, hogy a szakma előtt is megmutatkozzak – fogalmazott a grafikus, akit legutóbb a Bukaresti Nemzetközi Grafikai Biennálé alkalmával is elismerésben részesítettek. Rámutatott, Európából négy képzőművésznek biztosítottak ösztöndíjat, rajta kívül egy horvát, egy olasz és egy spanyol művész alkothatott zavartalanul. – Egy egész kiállításnyi anyag volt a fejemben, amit meg kívántam valósítani – jegyezte meg, hozzátéve: a tárlatnak Az új középkor nevet szánja, és a tízparancsolat, a hét főbűn, a hét szentség és Luther kilencvenöt tétele sorozatának grafikai megvalósítását tartalmazza majd. Hangsúlyozta, főként a Luther kilencvenöt tételének elkészítése céljából utazott Litvániába, mivel az egy terjedelmesebb munka, amelynek megvalósításához időre van szükség.
A program befejeztével az anyag egy töredékét ki is állították, és az alkotó nem titkolt célja, hogy az imént felsorolt sorozatokból itthon is megvalósítson egy tárlatot. Mint közölte, utazásának a kapcsolatépítés volt a másik fő célkitűzése, ugyanis a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnak továbbra is a tervei között szerepel, hogy a kelet-európai képzőművészet – vagy ahogy Ferencz Zoltán mondja: a keleti blokk művészetének – központjává váljon.
– Az a cél, hogy a balti államoktól kezdve az egykori Jugoszlávia országaival bezárólag összefogni és Szárhegyre csalogatni a képzőművészeket, öt éven belül pedig összeállítani egy olyan kiállítást, amellyel megmutathatná magát ez a térség Nyugat-Európának – részletezte. Mint hozzáfűzte: megismerkedett a kaunasi kurátorral, akinek jó kapcsolatai vannak, emellett egy horvát kurátor is támogatásáról biztosította.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit kapott ettől a lehetőségtől, Ferencz Zoltán azt mondta, elsősorban tapasztalatot, hisz az ottani intézmények művészeti vezetőinek szervezési munkájába is betekintést nyerhetett.

Kertész László

https://hargitanepe.eu/szarhegy-lehet-a-kelet-europai-kepzomuveszet-kozpontja/