Hárman párban – együtt állít ki Károly-Zöld Gyöngyi, Kolozsi Tibor és Gergely Zoltán

Létformák hármas határban – ez a címe a Művészeti Múzeum földszinti termeiben nyílt kiállításnak.

Lucian Nastasă-Kovacs, Németh Júlia, Kolozsi Tibor, Károly-Zöld Gyöngyi és Gergely Zoltán a megnyitón (Fotó: Horváth László)

„Három művész, három öntörvényű, egymástól független, autonóm művészi világ. Világunk világai – mondhatnám. A nagy egészből táplálkozó művészi interpretációk. Arról, hogy vagyunk, arról, ahogyan vagyunk és arról, ahogyan lehetnénk. A tárlat egésze egyfajta sajátos kiegyensúlyozottság jegyeit hordozza. Forrása a mindhármuknál közös, székelységből eredeztethető, mélyről jövő és mélyen szántó gyökerekben, de ugyanakkor a világra nyitott, legkorszerűbb kifejezési formákkal operáló művészi beállítottságban is keresendő” – fogalmazott Németh Júlia műkritikus a megnyitón.

A marosvásárhelyi születésű Károly-Zöld Gyöngyi 1969 és 1973 között végezte felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán. Textiltervező, tanár és a főiskola diplomamunka-irányítója volt, egy időben grafikai szerkesztője a Családi Tükörnek is. Tagja egyebek mellett a Barabás Miklós Céhnek, elnyerte a Román Képzőművészek Országos Szövetségének különdíját, az EMKE Szolnay Sándor-díját és a Román Kulturális Érdemrend Lovagkeresztjét is.

Gergely Zoltán szobrászművész 1998-ban szerzett diplomat a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán. A gyulafehérvári római katolikus érseki palota udvarán látható Márton Áron püspök egész alakos szobra, Sztánán Kós Károly mellszobra, Pusztakamaráson pedig báró Kemény Zsigmond mellszobra – egyebek mellett ezeket is ő készítette. Nem véletlen az sem, hogy lehetősége nyílt ezúttal az unitárius egyház alapítójának egész alakos szobrát elkészíteni.

Kolozsi Tibor neve szintén ismerősen csenghet a kolozsváriaknak. 1990-ben szerzett diplomát a Ion Andreescu Főiskola szobrászati szakán, 2011-ben pedig ő irányította a Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálatai, ahogy a Transindex egykori munkatársa, Fülöp Noémi által készített interjú címében is találóan megfogalmazzák: „Kolozsi Tibor újraaranyozta Mátyás babérjait”.

Az alábbi lejátszóra kattintva a művészekkel készült beszélgetéseinket hallgathatják meg.

http://www.kolozsvariradio.ro/2019/08/20/harman-parban-egyutt-allit-ki-karoly-zold-gyongyi-kolozsi-t...