A Barabás Miklós Céh 80. évfordulója

Koszorúzásokkal, konferenciával és az erdélyi magyar képzőművészet keresztmetszetét nyújtó kiállítással emlékeznek meg a Barabás Miklós Céh fennállásának 80. évfordulójáról a hétvégén Sepsiszentgyörgyön. A rendezvényt a Székely Nemzeti Múzeum, az Árkosi Művelődési Központ és a Barabás Miklós Céh közösen szervezi.

A magyar biedermeier festészet legkiválóbb mesteréről, a Márkusfalván született Barabás Miklósról (1810-1898) elnevezett szervezetet 1929-ben hozták létre. Megalakulásának előzménye volt, hogy 1929-ben Kós Károly építész, író kezdeményezésére a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium otthont adott egy olyan kiállításnak, amely az akkori erdélyi magyar képzőművészek munkáit mutatta be.

A rendezvény sikere nyomán létrehozott társaság lett a Barabás Miklós Céh, amely gondoskodott arról, hogy a térség magyar festészetének, szobrászatának és iparművészetének értékes alkotásait rendszeresen megismerhesse a nagyközönség.

Az 1944-es politikai változások idején a szervezet megszűnt, egykori tagjai azonban a későbbi kommunista érában is aktívak maradtak. A céh 1994-ben alakult újjá az egykori alapító tagok kezdeményezésére. Rendeztek országos tárlatot Kolozsváron és Marosvásárhelyen, a pénteken nyíló és december 10-ig látható évfordulós kiállításnak pedig a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár ad otthont.

A pénteken nyíló nagyszabású képzőművészeti seregszemlén első ízben állítják ki együtt a Barabás Miklós Céh egykori és mai alkotóinak munkáit. Ez az átfogó tárlat az elmúlt 80 év erdélyi képzőművészetének valós látleletét mutatja a posztimpresszionizmustól, az expresszionizmuson át a videóinstallációkig.

>> A rendezvénysorozat programja >>

Mint azt Vinczeffy László Munkácsy-díjas képzőművész, restaurátor, a hétvégi rendezvénysorozat kulcsszereplője az MTI-nek elmondta, a Barabás Miklós Céhnek két korszaka alatt összesen 209 tagja volt, most 159 művész munkáiból válogattak a sepsiszentgyörgyi tárlatra. 119 kortárs alkotó munkáját sikerült összegyűjteni a Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában létrehozott gyűjtőközpontokban. Emellett a családtagoktól, múzeumoktól, gyűjtőktől 40, a 20. század elején alkotó művész egy-egy munkáját szerezték meg a kiállításra.

A 80. évforduló alkalmából pénteken délelőtt Barabás Miklós szülőfalujában, Márkosfalván megkoszorúzzák az őt ábrázoló mellszobrot, valamint a szülőháza helyén állított kopjafát. Szombaton az Árkosi Művelődési Központban rendeznek szakmai konferenciát A Barabás Miklós Céh múltja, jelene és jövője címmel. A konferencia után bemutatják Németh Júlia Kolozsvár – Mű-hely-szín című kötetét és a Pallas Kiadó Műterem-sorozatának kiadványait.