BMC tagok

vissza

Kása Dávid -83-

Személyi adatok

1951.január 27. Ákos
1968-ban költözött Nagybányára, középiskolai tanulmányait itt végezte. 1972-79: Véső Ágoston által vezetett szabadiskola. 1981-től a Nagybányai Művésztelepen Kondrák Károly szobrász képezte tovább, azóta is itt él és dolgozik. Alkotásai elsősorban kőből, a nagybányai hagyományok szerint készülnek. Nem az aktuális, hanem az örök érvényű értékeket keresi.

Szinte még gyerekfejjel a Nagybányai Művésztelepért jöttem ide Nagybányára. A művésztelep régi híre és varázsa, a művészet határtalan szeretete vonzott ebbe az akkor még gyönyörű városba.

A középiskola elvégzése előtt és után Véső Ágoston rajztanár és festőművésztől rajzot, grafikát és festészetet tanultam.

Ezt követően a Nagybányai Művésztelepen folytattam művészeti tanulmányaimat. Mesterem Kondrák Károly kiváló szobrászművész volt, akitől hosszú éveken át szobrászatot tanultam és Vele együtt, a Nagybányai Művésztelepen lévő közös műtermünkben húsz éven át (1980-2000) szobrászként dolgoztam.

Tehát ebben a nagy festői múlttal és festői környezettel rendelkező városban – paradox módon -, szobrásszá váltam.

Talán azért, mert elsősorban mindig is a formák, a kövek világa vonzott leginkább, és ez hatással volt további sorsomra.

Több mint 35 éve viaskodom a kővel, szinte minden anyagi érdek és elégtétel nélkül. Mert a szobrászatból sajnos nem lehet megélni. De érte élni, mégis érdemes. Esetemben talán azért, mert a szobrászat számomra elsősorban nem anyagi, hanem elvi kérdést, szakmai kihívást jelent.

A legnagyobb szeretettel a kőnek egyik legnemesebb és legigényesebb fajtájában, márványban gondolkozom és dolgozom. A kő számomra egy külön világ, hova bárki be nem juthat. Azért szeretem, mert tisztaságával és keménységével - már egymagában is -, tiszteletet parancsol. Nem föltétlenül, és nem csak az újat, a divatost – mert az múlandó-, hanem a szépet, a jót, az örök értéket képviselő szellemiséget igyekszem az anyagba átvinni és megfogalmazni.

Nagy csodálattal tölt el az élő sejt, a mikroszkópikus világ gazdag formai variációja, az évezredeken át csiszolodó kavics formai tökéletessége. Stilizált, pozitív és negatív formák, belső terek által szabdalt formavilágomban a végtelen dimenziók világa, a tér és idő problémája foglalkoztat leginkább, mely nagy lehetőség, de nagy szobrászi kihívás is egyben a mai kor szobrászatában. Elismerem, ennek megfelelni nem könnyű feladat, és nem is mindig sikerül…

Határozottan a keleti kultúra, a kelet művészete érdekel, ez van reám hatással. Egyre jobban vonzódom vissza a gyökerekhez, a ,,tiszta forráshoz". Sokat foglalkoztat a magyarság szellemi és tárgyi néprajza, ,,A csodaszarvas mondája". Ennek, és általában a magyarság népi motívumainak változatait - persze erősen stilizálva, inkább szobrászi formáim díszítő jellegeként -, nagy szeretettel faragom márványba. Letisztult görögös formáimban is a magyaros temperamentumot, a magyar gondolkodásmódot próbálom kifejezni...

Tanárok, mesterek

Véső Ágoston, Kondrák Károly

Kiállítások

Válogatott csoportos kiállítások
Rendszeresen részt vesz a nagybányai művészek közös tárlatain.
1992 • A mai nagybányai művészet, Budapest
1994 • Romániai magyar képzőművészek közös tárlata, Marosvásárhely
1995 • Erdélyi Kortárs Képzőművészeti kiállítás, Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társasága • 100xSzépművészet kiállítás, Kultúrpalota, Marosvásárhely • A hit parancsai, Csomakőrös
1996 • A magunk keresése, Csomakőrös • Tisztelgés a Honfoglalás 1100. évfordulója előtt, Budapest
1997 • A fa, Csomakőrös


Egyéni kíállitásaim: Nagybánya

Fontosabb csoportos kiállításaim a következőek:

- Budapest
- Nagybánya
- Marosvásárhely
- Kolozsvár
- Székelyudvarhely
- Kovászna
- Sepsiszentgyörgy
- Gyergyószárhegy
- Gyergyószentmiklós
- Gyergyócsomafalva
- CsíkszeredaElérhetőség

0262 276743
0742 855 570
kasadavid51@yahoo.com

Más adatok

Aktív tagja vagyok a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társaságának,
valamint a Barabás Miklós Céhnek.
(A Nagybányai Magyar Képzőművészek Társaságából objektív okokra és elvi kérdésekre hivatkozva nemrég kiléptem.)

Kiállítások / Médiavisszhang

Képgaléria