BMC tagok

vissza

Kása Dávid -83-

Személyi adatok

1951.január 27. Ákos
1968-ban költözött Nagybányára, középiskolai tanulmányait itt végezte. 1972-79: Véső Ágoston által vezetett szabadiskola. 1981-től a Nagybányai Művésztelepen Kondrák Károly szobrász képezte tovább, azóta is itt él és dolgozik. Alkotásai elsősorban kőből, a nagybányai hagyományok szerint készülnek. Nem az aktuális, hanem az örök érvényű értékeket keresi.

Szinte még gyerekfejjel a Nagybányai Művésztelepért jöttem ide Nagybányára. A művésztelep régi híre és varázsa, a művészet határtalan szeretete vonzott ebbe az akkor még gyönyörű városba.

A középiskola elvégzése előtt és után Véső Ágoston rajztanár és festőművésztől rajzot, grafikát és festészetet tanultam.

Ezt követően a Nagybányai Művésztelepen folytattam művészeti tanulmányaimat. Mesterem Kondrák Károly kiváló szobrászművész volt, akitől hosszú éveken át szobrászatot tanultam és Vele együtt, a Nagybányai Művésztelepen lévő közös műtermünkben húsz éven át (1980-2000) szobrászként dolgoztam.

Tehát ebben a nagy festői múlttal és festői környezettel rendelkező városban – paradox módon -, szobrásszá váltam.

Talán azért, mert elsősorban mindig is a formák, a kövek világa vonzott leginkább, és ez hatással volt további sorsomra.

Több mint 35 éve viaskodom a kővel, szinte minden anyagi érdek és elégtétel nélkül. Mert a szobrászatból sajnos nem lehet megélni. De érte élni, mégis érdemes. Esetemben talán azért, mert a szobrászat számomra elsősorban nem anyagi, hanem elvi kérdést, szakmai kihívást jelent.

A legnagyobb szeretettel a kőnek egyik legnemesebb és legigényesebb fajtájában, márványban gondolkozom és dolgozom. A kő számomra egy külön világ, hova bárki be nem juthat. Azért szeretem, mert tisztaságával és keménységével - már egymagában is -, tiszteletet parancsol. Nem föltétlenül, és nem csak az újat, a divatost – mert az múlandó-, hanem a szépet, a jót, az örök értéket képviselő szellemiséget igyekszem az anyagba átvinni és megfogalmazni.

Nagy csodálattal tölt el az élő sejt, a mikroszkópikus világ gazdag formai variációja, az évezredeken át csiszolodó kavics formai tökéletessége. Stilizált, pozitív és negatív formák, belső terek által szabdalt formavilágomban a végtelen dimenziók világa, a tér és idő problémája foglalkoztat leginkább, mely nagy lehetőség, de nagy szobrászi kihívás is egyben a mai kor szobrászatában. Elismerem, ennek megfelelni nem könnyű feladat, és nem is mindig sikerül…

Határozottan a keleti kultúra, a kelet művészete érdekel, ez van reám hatással. Egyre jobban vonzódom vissza a gyökerekhez, a ,,tiszta forráshoz". Sokat foglalkoztat a magyarság szellemi és tárgyi néprajza, ,,A csodaszarvas mondája". Ennek, és általában a magyarság népi motívumainak változatait - persze erősen stilizálva, inkább szobrászi formáim díszítő jellegeként -, nagy szeretettel faragom márványba. Letisztult görögös formáimban is a magyaros temperamentumot, a magyar gondolkodásmódot próbálom kifejezni...

Tanárok, mesterek

Véső Ágoston, Kondrák Károly

Kiállítások

Válogatott csoportos kiállítások
Rendszeresen részt vesz a nagybányai művészek közös tárlatain.
1992 • A mai nagybányai művészet, Budapest
1994 • Romániai magyar képzőművészek közös tárlata, Marosvásárhely
1995 • Erdélyi Kortárs Képzőművészeti kiállítás, Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társasága • 100xSzépművészet kiállítás, Kultúrpalota, Marosvásárhely • A hit parancsai, Csomakőrös
1996 • A magunk keresése, Csomakőrös • Tisztelgés a Honfoglalás 1100. évfordulója előtt, Budapest
1997 • A fa, Csomakőrös


Egyéni kíállitásaim: Nagybánya

Fontosabb csoportos kiállításaim a következőek:

- Budapest
- Nagybánya
- Marosvásárhely
- Kolozsvár
- Székelyudvarhely
- Kovászna
- Sepsiszentgyörgy
- Gyergyószárhegy
- Gyergyószentmiklós
- Gyergyócsomafalva
- CsíkszeredaElérhetőség

0262 276743
0742 855 570
kasadavid51@yahoo.com

Más adatok

Aktív tagja vagyok a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társaságának,
valamint a Barabás Miklós Céhnek.
(A Nagybányai Magyar Képzőművészek Társaságából objektív okokra és elvi kérdésekre hivatkozva nemrég kiléptem.)

Kiállítások / Médiavisszhang

Képgaléria

Hírek

Suba László 2019 Június, 05

Balázs Péter 2019 Május, 24

Hervay Katalin 2019 Május, 03

Kiállítások

Pasztellvarázs 2019 Augusztus, 23

BMC Maros 2019 Május, 16

BMC 2019 Február, 07