Rendhagyó születésnap

Születésének 75. évfordulóján Jeney Lám Erzsébet Koszinkára, a Barabás Miklós Céh újraalapító tagjára emlékeztek képei társaságában vasárnap délelőtt. A Céh Farkas utca 27. szám alatti székhelye szűkösnek bizonyult az érdeklődők tolongásában, akik az öt éve elhunyt művésznő szellemi hagyatékát vették számba.

Németh Júlia alelnök a házigazdák nevében köszöntötte a tárlatra kíváncsi megjelenteket, majd az alkotóművész testvérének, Hantz Lám Irénnek az emlékbeszéde hangzott el. Jeney Lám Erzsébet Koszinka küzdelmes élete során sokoldalú kenyérkeresésre szorult: még a Ion Andreescu Főiskola hallgatójaként népművészeti gyűjtőmunkát végzett a csángók körében, volt a Művelődés folyóirat munkatársa Bukarestben, majd – nyelvtudását kamatoztatva – tárlatvezető a kolozsvári Művészeti Múzeumban, később művészettörténet-oktató a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen. A megpróbáltatások (férje halála, saját betegségei) ellenére képeinek színvilága optimizmust, életörömöt tükröz, széppé tette maga és szerettei körül az életet. Képei kolozsvári, budapesti és németországi otthonokba vitték a hargitai fenyvesek varázsát, a torockói fehér házak sorát, a Gyalui-havasok vidékét.

Alexandra Rus műkritikus szintén a képek révén közvetített reményteljes hangulatot emelte ki Wiesler Cser Zsuzsa, a művésznő barátnője, személyes élményeire építve elevenítette fel közös múltjukat. Az ünnepséget Albert Júlia színművésznő Kányádi- és Reményik-versekből összeállított kis műsora, valamint a Mester Kinga, Furda Leonard, Pozsony Viola és Pozsony Borbála által szolgáltatott zeneprogram színezte.

Ördög I. Béla

http://archivum.szabadsag.ro/main.php?datum=20060904