Petroşaniul a fost ridicat la rang de mare artă

 
După două săptămâni în care au trăit şi au muncit efectiv în municipiul Petroşani, artiştii prezenţi la prima ediţie a Taberei Internaţionale de Arte Vizuale organizată în “Capitala” Văii Jiului de Fundaţia Ianza Art Inter-Cultural au lăsat comunităţii locale nu doar amintirea unui eveniment memorabil, ci şi un preţios autograf artistic. Câteva zeci de sculpturi şi picturi realizate în timpul taberei de artă de la Petroşani au intrat în patrimoniul Fundaţiei Ianza, care a decis să le amplaseze în câteva dintre cele mai vizibile locaţii din centrul municipiului Petroşani.
Astfel, imaginea Parcului Central “Carol Schreter”, a Parcului de lângă Şcoala Sportivă şi zona din faţa Casei de Cultură a Studenţilor sunt, de săptămâna aceasta, mai bogate. Şi sunt mai bogate pentru că o parte din sufletul, măiestria şi arta unor prestigioşi artişti plastici contemporani este, de pe acum, la dispoziţia iubitorilor de artă din Valea Jiului. Pentru că nu este puţin lucru ca, în 2013, să te poţi lăuda că în oraşul tău sunt amplasate lucrări artistice semnate Cristian Sergiu Ianza, Iorgos Iliopoulos, Vlad Perianu, Cătălin Dragomir, Elisabeth Ochsenfeld, Keesav Malla, Sergiu Plop, Horváth Gyöngyvér, Horváth Laszlo (ca să menţionăm doar câteva dintre numele cu rezonanţă ale artei plastice contemporane la nivel mondial), aşa cum nu e puţin lucru să te poţi bucura de lucrări artistice ale unor remarcabili concitadini precum Robert Hummel, Petrică Birău sau Sorin Oprea.
Mai mult, “actul de donaţie” al operelor artistice concepute şi realizate în Valea Jiului de artiştii menţionaţi către Fundaţia Ianza şi către comunitatea locală a Petroşaniului a fost “semnat” într-un veritabil regal artistic prilejuit de vernisajul găzduit, cu aceeaşi maximă generozitate, de galeria de artă a Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani, eveniment care a avut loc sâmbătă, 7 septembrie 2013. Pe lângă prezenţa artiştilor şi prezentarea tuturor lucrărilor de sculptură, pictură, grafică şi artă fotografică realizate în cadrul primei ediţii a taberei internaţionale de arte vizuale de la Petroşani, vernisajul s-a bucurat de prezenţa zecilor de iubitori ai artelor din Valea Jiului, în rândul cărora am remarcat şi câteva personalităţi ale vieţii publice locale cum ar fi viceprimarul municipiului Petroşani, Dorina Niţă, rectorul Universităţii din Petroşani, prof.univ. dr.ing. Aron Poantă, criticul literar Dumitru Velea sau scriitorii Marian Boboc şi Mihai Barbu, precum şi mulţi alţii.
“Deşi am avut de foarte multe ori emoţii legate de organizarea acestei tabere, de felul în care aceasta va fi primită de opinia publică locală şi de mediul artistic local, acum, la final, sunt bucuros că totul a ieşit foarte bine. Vreau să le mulţumesc, în primul rând, colegilor artişti, care au acceptat să vină şi să lucreze în această primă ediţie a taberei de arte vizuale de la Petroşani – eveniment care va intra cu siguranţă în istoria culturii locale şi care trag nădejde că este doar începutul unui frumos experiment cultural pe care Valea Jiului îl merita – aşa cum vreau să le mulţumesc artiştilor din Valea Jiului care au subscris acestui proiect cultural, colegilor din Fundaţie şi, bineînţeles, sponsorilor şi tuturor celor care au fost alături de noi pentru ca acest eveniment să poată avea loc la Petroşani. Am ţinut foarte mult să organizez la Petroşani acest proiect şi acum, când culegem roadele muncii noastre, nu pot decât să fiu încântat de reuşita acestuia”, a declarat preşedintele Fundaţiei Ianza Art Inter-Cultural, artistul Cristian Serrgiu Ianza.
Tot acesta ne-a dezvăluit şi faptul că, deşi prima tabără internaţională de arte vizuale de la Petroşani şi-a închis porţile, un eveniment similar, organizat de Fundaţia Ianza Art Inter-Cultural, este în curs de pregătire. “În această toamnă, voi organiza cu Fundaţia, încă o tabără internaţională de arte vizuale, care va avea loc de data aceasta la reşedinţa mea din Germania, în localitatea Kronach”, spune Cristian Ianza.
Până una-alta, concluzia unui eveniment de excepţie este cât se poate de evidentă: Petroşaniul a fost ridicat la rang de mare artă ! Dixit !

Tiberiu VINŢAN
Fotografii de Horváth Laszlo

https://afacerivj.wordpress.com/2013/09/10/