Negyven éve van a pályán, és még mindig szeretne tanulni – Horváth Gyöngyvér 66 éves

„Nem vagyok kényszeres alkotó, hogy azt mondjam: minden nap el kell készítenem legalább egy munkát. Amikor érzem, hogy mocorog bennem valami, akkor leülök és megcsinálom.”

Pillanatkép a megnyitóról – Lucian Năstasă-Kovács, Horváh Gyöngyvér és Iakob Attila muzeológus (Horváth László felvétele)

Foggal-körömmel ragaszkodtam ahhoz, hogy színésznő leszek. Aztán belépett a képbe Horváth László férjemuram, aki hevesen udvarolt, de adott pillanatban azt mondta: döntenem kéne, vagy ő, vagy pedig a színi pálya. Annyira szerelmes voltam, hogy nem is volt kérdés, melyiket választom. (…) Nagytatám színházi díszletfestő volt, az ő irányításával nagyon sokat rajzoltam és festegettem. Lehet, hogy a színi pálya is emiatt vonzott, hogy sokszor voltam a színházban és a kulisszák mögött…

Hogy mit tudtak átadni a tanáraink? A munka megbecsülését. A tiszteletet minden egyes vonalért, amit papírra vetettél. Megtanultuk a technikákat, adtak egy kemény alapot. Ugyanakkor nem tanultunk meg állatokat és épületeket rajzolni, tájképet festeni és sok minden más kimaradt, de az alapot megkaptuk.

Azon művészek közé tartozom, akik szeretik a nyüzsgést maguk körül. Lehet, hogy ez abból az időből származik, amikor a Szabadság szerkesztőségében dolgoztam, és állandó nyüzsgés volt körülöttem. Nagyon szerettem. Amikor nyugdíjba jöttem, hiányoztak a csevegések, a kis mellékzörejek, a zajok…

Negyven éve van a pályán, de még rengeteget szeretne tanulni. A belülről jövő, igazán jó alkotásokhoz elengedhetetlennek tartja a szellemi frissességet és a fizikai erőnlétet. A Kontűr vendége Horváth Gyöngyvér grafikus, aki február 9-én ünnepelte 66. születésnapját. No nem szűk családi körben, hanem barátai, ismerősei, alkotótársai, a kolozsvári művészetkedvelők társaságában: a születésnap apropóján ugyanis 66 munkáját állította ki a Művészeti Múzeum földszinti termeiben.

Múltbeli események között egyensúlyozva jutunk el a máig az alábbi összeállításban, hogy aztán jövőbeli terveiről is szót ejtsünk.

Szerkesztő: Ferencz Zsolt

http://kolozsvariradio.ro/2018/02/14/negyven-eve-van-a-palyan-es-meg-mindig-szeretne-tanulni-horvath...