Napsugár-illusztrációk a BMG-ben

Premiernek számító kiállítás-megnyitón vehettünk részt szombaton a kolozsvári Barabás Miklós Céh székhelyén, ahol ez alkalommal a Napsugár című gyermeklap illusztrációiból készült válogatás került „falra”. Mint Németh Júlia műkritikus, a céh alelnöke megjegyezte, a Napsugár 51 éves története alatt még nem fordult elő, hogy a folyóiratban megjelenő rajzokból készüljön kiállítás. A Barabás Miklós Galéria szokásos, hónap eleji tárlatnyitójára ezúttal, a Szabadság és az Életfa Családsegítő Egyesület közös szervezésében megrendezett szombati gyermeknapi eseményéhez igazodva, két nappal korábban került sor. Ez azonban nem zavart senkit, mint ahogyan az sem, hogy a Farkas utcai galériában a „célközönség” tagjai, vagyis a gyerekek kevesen képviseltették magukat, hiszen olyan gazdag program várta őket a Szentgyörgy-szobor körüli részen, hogy nem igazán jutott idő a 27-es házszámhoz is elérni.

Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője azonban bevallotta, nem is bánja, hogy nem sikerült több gyereket és szülőt átcsalogatni, hiszen „odaát zajlik az élet”, a kiállítás pedig egy hónapon át várja majd a látogatókat. Kilenc képzőművész illusztrációi sorakoznak a falakon, az utóbbi 10–12 év munkáiból válogattak, szerettek volna egyfajta folytonosságot, de ugyanakkor friss képet is mutatni arról, hogy milyen a Napsugár illusztrációs „arculata”, mondta a főszerkesztő. Első alkalommal tekinthető meg tehát önálló kiállítás a Napsugár illusztrációiból, de elhangzott az ötlet, hogy jövő ilyenkorra talán a gyerekek rajzaiból lehetne összeállítani egy kiállítást.

Érdemes betérni a Farkas utca 27 szám alatti galériába, gyerekekkel együtt, vidám rajzok várják őket, a mesét pedig magunk is hozzászőhetjük.
(köllő)

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsa/gtemplate/article%2CPArticleScreen.vm/id/10794