Megnyílt a Kosztándi házaspár ikerkiállítása


Figuratív és nonfiguratív közti kaland, színek párbeszéde jellemzi Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin közös tárlatát, amelyet vasárnap, május 3-án nyitottak meg Sepsiszentgyörgyön, az Erdélyi Művészeti Központ tetőtéri kiállítótermében. A kiállítókból csupán Jenő bácsi szólalt fel pár mondatban: „El merem mondani, hogy ennyi idő alatt ilyen örömöt nem kaptunk.”

A Szent György Napok alatt zajló rendezvényen Antal Árpád András, a megyeszék polgármestere köszöntőjében elmondta: „Még egy éve sincs, hogy a városban az EMÜK ideiglenes székháza megnyílt. (…) Nagy öröm számomra, hogy Kosztándi Jenőt és Kosztándi B. Katalint láthatjuk itt. Városunk műkedvelő társaságának szimpatikus mindkét név. Művészetüket ilyen teljességben még a szentgyörgyi közönség sem látta. Azt tapasztaltuk, hogy a városban hihetetlen mennyiségű kreatív energia szabadult fel – biztosítani szeretném önöket, hogy ezeket a művészeket támogatjuk, ameddig csak tudjuk.”

A művészeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntötte, rámutatva, hogy a házaspár képzőművészeti érdemei mellett az oktatás terén is sokat tett. „Kiváló diákjaik számát, képzőművésszé, művészet szerető emberré lett tanulóikat felsorolni - nagy számuk miatt - lehetetlen lenne. Éppen ezért nem hiszem, hogy egy szívvel-lélekkel oktató pedagógus életpályáját a fizika törvényei szerint lehetne mérni. Mert miféle mértékegység az, amely egy-egy személy emberi és szakmai mércéjét jelenti. Gondoljunk bele, hogy micsoda bonyolult szerkezetű mérleg kellene ahhoz, hogy a serpenyők állásából megállapítható legyen az értéke ennek a két kiváló embernek.”

A megnyitón Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója így fogalmazott: „Nem tudok mást mondani, csak kifejezni a hálámat, mert nekem jutott a megtiszteltetés, hogy a kézdivásárhelyi diákok gondolatait én tolmácsoljam. Egyszerűen lenyűgöztek bennünket a tudásukkal. Nem csak színek lélektani hatásáról, kompozíciós technikákról beszéltünk, hanem a világról, erkölcsről, még politikáról is. (…) Fontos volt számunkra, hogy nem csak magyaráztak, hanem láttuk megvalósulni azokat műveikben. Az a csodálatos, hogy ez a két ember egy egész közösséget tartott meg – mellette pedig volt erejük olyan életművet létrehozni, amelyet itt tekinthetünk meg.”

A Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész által rendezett kiállítás május végéig látogatható.

http://www.szentgyorgynapok2015.sepsiszentgyorgyinfo.ro/203_563_megnyilt-a-kosztandi-hazaspar-ikerki...