Magányos barangolások

A kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva kiállító termében Kováts Ildikó Barangolások-című kiállítását nyitották meg.

A kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva kiállító termében Kováts Ildikó Barangolások-című kiállítását nyitották meg.Zakariás Ágota művészettörténész méltatta a kiállítást. 4 év alkotásának az eredménye. Egységes anyag, melynek helyszínei Kolozsvár és környéke, Torockó és a művész szülőföldje, illetve annak környéke.

Kováts Ildikó művészpedagógus, nyugdíjba vonulása után ráérősen barangolhatott, bánhatott az idővel. A magányos sétái hangulatának kifejezésére a legalkalmasabbnak a pasztellt találta.

A hazai tájainkon a pasztell kiváló képviselője a múlt század 20-as éveiben Nagy István volt, aki fekete-fehér pasztelleket festett. Kováts Ildikó pasztelljei színesebb hangulatot fejeznek ki a művészet eszközeivel. A magányos erdélyi séták során keletkezett benyomásait jeleníti meg. Megjegyezte, hogy ritkán látható emberi jelenlét a képeken. A Kováts Ildikó által kiállított alkotásai különböznek az előző munkáitól. A pasztelljei spontánabbak, a kompozíciói levegősebbek.

Kováts Ildikó szerint alkotásainak kiindulópontja a valóság, a barangolás során látott környezet, évszaktól függetlenül. Székelyföldön, a szülőföld tájait is megjelenítette, de a gyökerei már megszakadtak.

A pasztell-festészetben nagyobb a szabadság-tényező- vélte Kováts Ildikó. A magányos barangolásai alkalmával nem visz magával fényképezőgépet. A tájakat, a természeti környezetet közvetlenül ragadja meg a festő eszközeivel. A magányos pillanatok, azok hangulata érzékelhető a festő vásznain.

Mint tárlatot látogató, Kovács Ildikó képei számomra azért is érdekesek, mert megszólítanak. Elmondván azt, hogyan is látja a körülötte levő világot, amit félteni kell. Anélkül, hogy beszélne róla, tulajdonképpen, azt mondja el, mennyire szép, változatos tud lenni a minket körülvevő természet, melyet óvni kell. Félteni azt az ősi erőt, melyet képei rendkívül érzékletesen visszaadnak a pasztell sajátos nyelvén. Ugyanakkor bizonyítván mennyire jól uralja azt a műfajt, melynek mesterei között Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, magyar viszonylatban Rippl-Rónai, Nagy István szólaltak meg.

A Minerva Művelődési Egyesület lehetővé tette, hogy Kováts Ildikó is elmondja mindazt, ami benne az utóbbi négy évben, képi formában megfogalmazódott. Mindnyájunk örömére.

Csomafáy Ferenc

https://www.erdon.ro/erdon-helyi-hirek/maganyos-barangolasok-184605/