Lélekből fakadó, lélekhez szóló alkotások


Szilgyi Mtys fkonzul Nmeth Jlia mkritikus valamint a killt mvsz Horvth Gyngyvr  HORVTH LSZL FELVTELE

Szilágyi Mátyás főkonzul, Németh Júlia műkritikus, valamint a kiállító művész, Horváth Gyöngyvér – HORVÁTH LÁSZLÓ FELVÉTELE
Hosszú, nagyrészt kényszerű téli szünet után ismét képzőművészeti tárlattal jelentkezett hétfő délután a kolozsvári Barabás Miklós Céh (BMC) Farkas utcai székhelyén működő galéria. A most induló kiállítási szezont Horváth Gyöngyvér grafikáiból és kollográfiáiból összeállított tárlat nyitotta, a megnyitón Németh Júlia műkritikus méltatta az alkotásokat.


Ezt megelőzően azonban a műkritikus, a BMC alelnökeként köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót a rendezvényen jelenlévő kolozsvári főkonzulnak. Szilágyi Mátyás úgy értékelte, Horváth Gyöngyvér kiállítása nemcsak esztétikai élmény, a képekről való gondolkodás intellektuális feladat is egyben.

Németh Júlia elmondta: a galéria mintegy két hónapon át zárva volt, nem akarták „hideg” fogadtatásban részesíteni a közönséget, a BMC évfordulós ünnepsége, illetve az erről kiadott album ugyanis felemésztette a céh anyagi tartalékait, emiatt nem tudtak fűtést biztosítani a székhelyen.

A műkritikus méltatásában hangsúlyozta: Horváth Gyöngyvér kialakított magának egy sajátosan újszerű módszert, amelynek technikáját maga a művész egyelőre nem árulta el. – Horváth Gyöngyvér nyitott szemmel jár a világban, elraktározza magában a látottakat, hogy aztán megfelelő érlelési folyamat után feldolgozza – magyarázta a méltató. Hozzáfűzte: a művész az elmúlásban is képes felfedezni a szépet, nem titkolt nosztalgiával fordul a haldokló természet és a leépülőben lévő épített környezet kínálta rejtett kincsek felé. – Lélekből fakadnak és lelkekhez szólnak ezek a munkák, talán ennek a kifejezésére teremtette ezt a technikát. És persze, nem lenne Horváth Gyöngyvér, ha képein nem szerepelnének pillangók is. A pillangók egyébként végigkísérték egész életművét, talán egyetlen kiállításáról sem hiányzott ez a tematika – hangsúlyozta Németh Júlia.

A rendezvény végén Horváth Gyöngyvér megköszönte a közönség érdeklődését, majd a BMC alelnöke átadta Szilágyi Mátyásnak a Barabás Miklós Céh nyolcvanadik évfordulójára rendezett sepsiszentgyörgyi kiállítás katalógusát, valamint az ehhez tartozó CD-lemezt.


KÖLLŐ KATALIN    

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/archive%2CPArchiveArticleSelectedScreen...