Kopjafaállítás és közös tárlat (Art Camp Bálványos – a minőség művésztelepe)

Kopjafaállítással és közös kiállítással ért véget szombaton a hatodik alkalommal megszervezett Art Camp művésztábor Bálványosfürdőn. Idén huszonegy hazai és magyarországi képzőművész, valamint két fotóművész töltött egy hetet a négycsillagos Grand Hotel Bálványos Szállodában a Szarvadi-Téglás házaspár vendégeként.

A mvszek bemutattk alkotsaikat A szerz felvtele

A művészek bemutatták alkotásaikat. A szerző felvétele

A tábor legfiatalabb résztvevője Egri András és Anastasia Vdovkina kolozsvári zománcművész házaspár kislánya, az alig tízéves Egri Anna volt, aki az általa látott medvét örökítette meg.

Szombat délután a művészek és a meghívottak – akikhez az Incitato művésztelep több alkotója is csatlakozott – a szálloda kertjében felállított kopjafákhoz vonultak, ahol Hegedűs Ferenc jóvoltából kopjafát állítottak az idén március 27-én 67. életévében elhunyt Kubinyi Anna Kos­suth- és Prima Primissima-díjas textilművész emlékére. Az első kopjafa a nagyváradi Jakobovits Miklós emlékét őrzi.

A világhírű textilművész, az alkotótábor egykori résztvevője emlékét Szarvadi-Téglás Loránd, Hegedűs Ferenc és a csíkszeredai Márton Árpád festőművész idézte fel. Szarvadi-Téglás Loránd azt is elárulta, hogy éppen aznap hunyt el, amelyik nap reggelén elküldte neki a meghívót a táborba. Márton Árpád arról szólt, hogy a néhai textilművész mennyire szerette Erdélyt, Székelyföldet, és kétszer is elzarándokolt Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírjához. A jelenlevők közösen elmondott miatyánkkal és egyperces csenddel rótták le kegyeletüket egykori művésztársuk emléke előtt.

Bálványos neve ma valóban minőséget jelent

A kopjafáktól a megjelentek a szálloda konferenciatermébe vonultak, ahol Székedi Ferenc csíkszeredai újságíró, műkritikus megnyitotta a művésztábor hatodik közös kiállítását, és méltatta a rendkívül gazdag és változatos munkákat. A műkritikus párhuzamot vont az egykori szárhegyi művésztelep és a mostani bálványosi tábor között. „Nem csupán az itt és most bemutatott munkákból, hanem a nevekből, az életpályák, az alkotások ismeretéből, a személyes tapasztalatokból vonom le a következtetést: Bál­ványos neve ma valóban minőséget jelent az erdélyi és általában a magyar képzőművészetben, és ez nem tegnapról mára született meg, hanem az itt, együtt dolgozó alkotók hozták magukkal. Bálványoson ugyanis évről évre olyan egyéniségek találkoztak és találkoznak – még ha fiatalabbak is –, akik mögött ismert és elismert munkásság, töretlen és kemény munka, közösségi érzékenység és szolgálattétel, a művészet egyetemes értékei iránti alázat áll” – mondotta Székedi Ferenc. Szarvadi-Téglás Loránd felkérésére minden kiállító pár szóban bemutatta az általa készített és kiállított alkotásokat. A tárlat három hónapig látogatható.