Fotókiállítás

2012-04-29 - Fotókiállítás
A Varadinum Kulturális Alapítvány szervezésében 21. alkalommal tartják meg Nagyváradon a Festum Varadinum elnevezésű egyhetes rendezvénysorozatot.

A Varadinum rendezvénysorozat keretén belül április 29-én, vasárnap 11.30-től, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Székházának emeleti előcsarnokában, azaz a Partiumi Keresztény Egyetem első emeletén fotókiállítás volt.

A kiállítás az Ember és környezete címet viseli, ehhez hűen a fotók életképeket ábrázolnak. Ahogyan az a megnyitón elhangzott, a kiállítás a kikapcsolódás és az elmélkedés helyszíne kíván lenni. A nagyon változatos témájú fotók kiállítása két részre osztható: Horváth László egyéni tárlata, és a Kolozsvár Társaság – mint programfelelős – gyűjteményében található, és az ez alapján 2010-ben kiadott „A barokk Kolozsvár” című kötet képei.

A tárlat képeire az emberi közelség jellemző, és nem idegen számára a humor sem. A képek tárlatmegnyitókon, könyvbemutatókon, zenei eseményeket készületek, többségük pedig az Enyedi Képzőművészeti Alkotótáborban. A képek bemutatják a szokványost, a hétköznapit és az ünnepit is, tehát az életet. Pillanatot és időtlenséget érzékeltetnek, ez által sugárzik ránk az élet minden egyes fotóról. A természet és az emberi közösség szeretete egyaránt ábrázolva van.

Horváth László, Kolozsvár elkötelezett fotósa megkérdezésünkre elmondta, a mostani kiállítás körülbelül két-három év munkájából készült válogatás. Elmondása szerint nincs kedvenc képe, mindegyiket szereti, ami kiállításra kerül. Horváth László hozzátette: fényképezni mindenki tud, mindenki meg tudja nyomni a gombot. A lényeg az, hogy mikor és milyen szögből tesszük ezt.

A kiállítás képei, melyek a Kolozsvár Társaság tulajdonában vannak, Kolozsvár kiemelkedő barokk emlékeit örökíti meg, főleg az egyházépítészetet, belső tereket, díszítő elemeket, épülethomlokzatokat. Ezek a fotók mintegy folytatásaként is tekinthetőek a XIX. század közepén készült, az ismert kolozsvári fotósnak, Veres Ferencnek 1859-ben kiadott kötetében található felvételeknek.