Forró Ágnes világának a világa


bresztra Ébresztőóra
Világom világa – ez alatt a cím alatt hozta el Forró Ágnes festői munkásságának legújabb termését a Minerva Házba. Nem ez az első alkalom, amikor pasztelljeit kiállítja, de mivel ezúttal is friss munkákkal lép a nagyérdemű közönség elé, nyilvánvalóvá teszi számunkra, hogy esetében hosszabb alkotói és műérlelési folyamatnak és egyben időszaknak vagyunk a tanúi, s hogy „világának világát” a művész több szemszögből, több oldaláról is szeretné nekünk fel- és megmutatni.


Az ablakig föl

Forró Ágnes 1986-ban végzett Kolozsváron, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola kerámia szakán. A legnehezebb időkben kellett elsajátítania a mesterségbeli tudást, olyan periódusban, amikor az élet és a világ rossz állomként hatott az emberre, amikor diákot és tanárt egyaránt az önkényuralomtól való szabadulás kérdése és lehetősége foglalkoztatott, amikor a kolozsvári magyar művészeti oktatás már rég halott volt, s amikor a már alig döcögő főiskolán a művészeti ismereteket, a szaktudást és a mesterség csínjait alig volt már kitől elsajátítani.

Memento 56

A fiatal művész már pályára lépése kezdetén nekifogott azonban rajzolni, gyermeklapokat illusztrált, könyvet és könyvborítót tervezett, s ennek köszönhetően az alkalmazott grafika megannyi fogását el tudta sajátítani. Meg kell természetesen említenünk, hogy akkoriban olyan nagynevű és már befutott pályatársak nyomdokaiba lépegetett, mint Árkossy István, Deák Ferenc, Feszt László, Turós László, Unipan Helga és mások, akik a kolozsvári kiadvány-illusztrálás terén már figyelemre méltó eredményeket értek el – a létező világot meghatározó módon.

Sárga gumikesztyű

TIBORI SZABÓ ZOLTÁN

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/128330