Egy kiállítás, két helyszín: Thorma János és tanítványai, pályatársai


Thorma Jnos Japnruhs n 1920-as vek Thorma János: Japánruhás nő, 1920-as évek
 Nagyszabású, mintegy 150 alkotást felvonultató kiállítás nyílik július 25-én, csütörtökön délután 6 órakor a kolozsvári Művészeti Múzeum illetve a Quadro Galéria termeiben, Thorma János és pályatársai, tanítványai címmel. A szervezők – Magyarország kolozsvári főkonzulátusa, Művészeti Múzeum, kiskunhalasi Thorma János Múzeum, bajai Türr István Múzeum, Quadro Galéria, Kolozs Megyei Tanács – a tegnapi sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről a Quadro Galériában, ahol megtudtuk: a kiállítás Magdó János főkonzul és Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma-múzeum igazgatója kezdeményezésére jött létre. Az eseményre háromnyelvű – magyar, román, angol – katalógus is született, amely 135 színes képet tartalmaz, a tárlat anyaga pedig magyarországi és romániai múzeumok, illetve magántulajdonosok anyagából állt össze.

Székely Sebestyén György, a sajtótájékoztató házigazdájának köszöntése után, Magdó János főkonzul vette át a szót, aki elmondta: tekintettel az anyag gazdagságára, úgy döntöttek, hogy két helyszínen fogják bemutatni az alkotásokat, a Művészeti Múzeumban és a Quadro Galériában – mindkét intézmény nyitott volt a felkérésre. A jelenlegi kiállítás beleillik a főkonzulátus kulturális tevékenységébe, természetesen ez a tárlat méreteiben sokkal nagyobb, mint az eddig szervezett események, ugyanakkor ez az első nagyméretű rendezvény, amelynek szervezésébe más partnereket is próbálnak bevonni. A főkonzul kifejezte reményét, hogy a kiállítás segítségével sikerül megszólítaniuk Kolozsvár román nemzetiségű közösségét is. Kifejtette: a tárlat finanszírozását a magyar külügyminisztérium és a főkonzulátus vállalta föl, előbbi 4 millió, utóbbi mintegy egymillió forinttal járult hozzá a szervezéshez.

Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója úgy vélte, az általa vezetett intézmény dolga, hogy Thorma János művészetét népszerűsítse, ezért is kezdeményezték 2012-ben egy vándorkiállítás megszervezését, amelynek 2013 tavaszáig mintegy negyvenezer látogatója volt hét – magyarországi, romániai és németországi – városban. Magdó János főkonzullal a tavalyi, nagybányai megnyitón döntötték el, hogy Kolozsváron is meg kell mutatni ezeket az alkotásokat, mivel azonban az egyéves vándorkiállítás-sorozat végén jártak már, nem lehetett tovább tartani a tulajdonosoktól egy évre kölcsönzött műveket, ezért született meg az a megoldás, hogy Thorma János és tanítványai, valamint pályatársai munkáit felvonultató tárlat összeállítását kezdeményezzék.

Sajtótájékoztató a Quadro Galériában – ROHONYI D. IVÁN

Székely Sebestyén György, a Quadro Galéria igazgatója, a tárlat egyik kurátora hozzáfűzte: egyévnyi szervezési munka áll a hátuk mögött, hiszen több intézménnyel és magánszeméllyel kellett felvenni a kapcsolatot a tárlat anyagának összegyűjtéséhez.

Kovács Zita, a bajai Türr István Múzeum igazgatója, a kiállítás másik kurátora hozzászólásában kifejtette: bár két helyszín van, de szervesen kapcsolódnak egymáshoz ezek a kiállítások. Mindkét helyszínt megtekintve és a katalógust átlapozva válik teljessé az az élmény, amit Thorma Jánosról, és vele kapcsolatban a pályatársak, tanítványok segítségével szeretnének láttatni és megmutatni Kolozsváron. Úgy vélte, fontos, hogy épp Kolozsváron szervezték meg ezt a komplex képzőművészeti kiállítást, hiszen Thorma János és az őt követő nagybányai generációk öröksége a mai napig hatást gyakorolnak Kolozsvár kortárs képzőművészeti életére. – Ugyanakkor provokálni is szeretnénk a helyi szakembereket, a közönséget, hogy legyenek kíváncsiak, kutassák és állítsák egymás mellé azokat a kincseket, amelyek itt Kolozsváron, illetve Erdélyben még fellelhetők a művészetben – mondta Kovács Zita.

A Művészeti Múzeum igazgatója, Călin Stegerean köszönetet mondott Magdó Jánosnak a felkérésért, hogy részt vegyenek a kiállítás megszervezésében, mint mondta, nagy örömmel tettek eleget, hiszen a múzeum szándékai szerint is fontos az együttműködés olyan intézményekkel, múzeumokkal, amelyek velük egyazon kulturális térben vannak. Ugyanakkor fontos a magyar kultúra jelenléte a múzeum tevékenységében, hiszen, mint hangsúlyozta, „az erdélyi kultúra nagyon komplex, olyan kultúra, amelyben a magyar műveltség fontos szerepet játszik, ugyanis évszázadokon át közös történelmünk volt és kölcsönös hatással voltunk egymás kultúrájára”.

KÖLLŐ KATALIN


http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/93216