Darvay Tünde mesebeli világa a Korunk Stúdiógalériában


Csodás, mesebeli színes világba röpítik a látogatót Darvay Tünde alkotásai, amelyben a tárgyak, emberek, állatok fura formát öltenek, olykor vízben lebegnek, olykor „pár méterrel a világ fölött” repülnek, máskor meg épp kilépnének a képből kikandikáló kötélhágcsón, vagy a kávé illata illan el a kályha szélén gőzölgő piros bögréből – mégis annyira otthonos számunkra ez a feje tetejére állított világ. És az is természetes, ha a tárlatlátogató maga „szövi meg” a saját meséjét a látottak alapján.

Darvay Tünde Bohémia - Pár méterrel a világ fölött című tárlata október 26-án nyílt meg a Korunk Stúdiógalériában, a megnyitón Karácsonyi Zsolt költő beszélt a jelenleg Kolozsváron élő képzőművész munkáiról.

– Minden megtörténhet és az ellenkezője is Darvay Tünde képein. Minden megtörténhet, mert adott a színek és a színterek kavalkádja, adott az emelkedés lehetősége, az elemeltség, az elementáris erő. Történetek és színek vannak itt, felvonások és jelenetek. A Nagy Dráma, az örök színház pillanatképei vonulnak el előttünk, és bepillanthatunk a színfalak mögé is – hangzott el a méltatásban. Karácsonyi Zsolt véleménye szerint tetten érhető szinte minden egyes képen, hogy „alkotójuk a jelenvalóra és a túlira egyaránt figyel, miként a megidézett, és felvállalt nagy elődre, Chagallra, vagy akár Dalira is”.

– E tárlat azért kapta a Bohémia címet, mert a befogadásról szól, a világ lendületes bennsővé tételéről – mert amit bennsővé tettünk, azt elmesélhetjük odakint. Bohémiának azért kell néhány méterrel a föld felett lebegnie, hogy saját lenti önmagára könnyebben ráláthasson, könnyebben ragadhassa azt igazi, fenti, Bohémiai önmagához – mondta Karácsonyi Zsolt.

Darvay Tünde szerint az elvágyódás egy más, ismert vagy ismeretlen területre teljesen természetes érzés. „A bohém szóból merített és továbbgondolt, főnévvé átalakított bohémia bennem épp ezt az érzést kelti. Festményeim szárnyra kelnek, figuráim a színek világában repkednek... Ezen túl már csak a befogadó képzelet szabhat határt”, vallja az alkotó.

A megnyitón Balázs Imre József olvasott fel legfrissebb fordításkötetéből (Max Blecher: Áttetsző test), a kötet Darvay Tünde illusztrációival jelent meg nemrég a Lector Kiadónál.

A kiállítás november 17-ig látogatható a Korunk Stúdiógalériában (E. Grigorescu/Rákóczi út 52 szám), munkanapokon 10:00–14:00 óra között.

(Borítókép: Darvay Tünde, Karácsonyi Zsolt és Balázs Imre József a megnyitón. Fotó: Makara Lehel)

Köllő Katalin


http://szabadsag.ro/-/darvay-tunde-mesebeli-valaga-a-korunk-studiogaleriaban