Călimară / Kós András şi Melodeus calcă pragul porţii de mijloc a Crăciunului

Apropiindu-se Crăciunul, la Cluj/Kolozsvér s-a organizat o expoziţie de artă din lucrările lui Kós András, un renumit sculptor din Ardeal. Evenimentul a avut loc în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu (Farkas utca) în data de 13 decembrie 2015, la ora 17.

Evenimentului i-a dat loc coridorul secundar al bisericii nou renovate, un spaţiu cu o atmosferă aparte, unde în jur de o sută de oameni s-au adunat să vadă expoziţia familială, deoarece multe obiecte de artă, statui, grafici, fotografii despre opere artistice monumentale au fost prezentate pentru prima dată publicului larg.Expoziţia a fost organizată de către descendenţii lui Kós András: Kós Katalin, Demeter Vincze András şi cei care au contribuit la realizarea acestui eveniment, cum ar fi Consulatul Maghiar din Cluj-Napoca, Breasla Artistică Barabás Miklós (Barabás Miklós Céh), Asociaţia Carola şi nu în ultimul rând organizatoarea Szebeni Zsuzsanna.

Publicul a fost vrăjit nu doar de lucrările sculptorului, ci şi de corul Melodeus, condus de Demeter Vincze András, nepotul lui Kós András.Corul Melodeus a fost înfiinţat în 2010 de către Corul Intermezzo. Corul are un caracter inovator. Este de reţinut că în lumea de azi există un cor care nu este tentat să urmeze paşii altora ci doreşte să fie un pionier în lumea muzicii corale. Melodeus alege poarta de mijloc – poarta noului, un „nou” pe care Ady Endre a fondat un întreg univers poetic.

Preotul reformat Fazekas Zsolt – gazda evenimentului – prin discursul lui festiv şi-a exprimat bucuria de a găzdui un astfel de eveniment cultural, prin care se redăruiesc comunităţii lucrări de viaţă – lucrări prin care s-a cristalizat cultura clujeană.

– Aceste valori trebuie apreciate şi păstrate – sublinia Mile Lajos, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca.Kós András era o persoană emblematică: un creator de tradiţii. La urma urmei expoziţia a creat un pod virtual între public şi artistul sculptor, un pod valoros ce înaintează în timp şi spaţiu, hrănind părinteşte, ba chiar ocrotind cultura clujeană. Din lucrările bune se învaţă.

Ne învaţă despre istorii anterioare, despre o societate care nu mai există, despre locuri, unde omul nu se mai poate întoarce.

O poartă de mijloc: către viitor şi trecut. Aşa se poate caracteriza opera lui Kós András – subliniau Németh Júlia şi Kolozsi Tibor, critici de artă. Expoziţia se poate vizita pînă la 20 decembrie, între orele 14-18 în incinta bisericii reformate de pe strada Mihail Kogalniceanu (Farkas utca).

de Áron Horváth-Pálfy - Cluj/Kolozsvár


http://corbiialbi.ro/index.php/calimara/504-kos-andras-si-melodeus-calca-pragul-portii-de-mijloc-a-c...