Andrásy-kiállítás a Barabás Miklós Galériában


Andrsy Zoltn Memento Andrásy Zoltán: Memento
Andrásy Zoltán (1910–2006) festő- és grafikusművésznek, a Magyar Művészeti Intézet és a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola egykori tanszékvezető tanárának alkotásai tekinthetők meg a Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti székházának kiállítótermében.

A nagyszebeni születésű, marosvásárhelyi, bukaresti és kolozsvári kötődésű művész a realista ábrázolásmódot esetenként enyhe, szürrealisztikus elemekkel vegyítve alkotta meg látványos, gondolatébresztő kompozícióit, melyektől olykor az expresszionista, kubista beütések sem idegenek. Nagyméretű olajképek, pasztellek, akvarellek, ceruza- és tusrajzok, sokszorosított grafikák árulkodnak a művész kompozíciós készségéről, rajztudásáról, színérzékéről, a különféle technikákban való jártasságáról.

Nagyszebeni nosztalgiák, tumultusos, már-már pazarló színözönbe fogalmazott, hamisítatlan karneváli hangulatot idéző kompozíciók, tájképek, portrék, önarcképek, csendéletek váltogatják egymást a határozottság és a líraiság sajátos keverékéből született munkáin.

A kiállítás március 22-ig tekinthető meg kedden és csütörtökön 11-13 óra között, vagy előzetes bejelentkezéssel a 0747-279370-es telefonszámon.


N. J.

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/87011