Inter-Art – Nagyenyed Táborzáró kiállítás

Milyen kicsi is a nagyvilág, hiszen belefér egy kiállítóterembe – mondta az Inter-Art Nemzetközi Alkotótábor jubileumi tárlatán az ünnepi esemény egyik meghívottja, Clement Negruţiu, Fehér megye prefektusa. Nem véletlenül, hiszen a patinás központi pincegaléria Nagyenyeden 4 kontinens 17 országa 36 művészének találkozóhelyévé vált augusztus 26-án. Ausztriától Kínáig, Albániától az Amerikai Egyesült Államokig, Görögországtól Egyiptomig, Szlovéniától Indiáig vagy Haitiig a legkülönbözőbb nyelveken beszélő alkotók értettek tökéletesen szót egymással, csodálták meg egymás művészetét, cserélték ki tapasztalataikat.

Tíz évvel ezelőtt talán még maga az alapító, az ugyancsak fiatal Balog István festőművész sem merte remélni, hogy ötlete ekkora visszhangra talál, s a szerény körülmények között induló tábor olyan rangos, immár világviszonylatban is nyilvántartott művészeti rendezvénnyé növi ki magát, amilyennel idén találkozhattunk.

Augusztus 10-től készültek a táborozók a most megnyílt tárlatra. A kiállítók közt olyan rangos művészek szerepelnek, mint a bukaresti Ion Sălişteanu, Ana Zoe Pop, Kléh Gyöngyvér, a kolozsvári Horváth Gyöngyvér és Kőmíves Andor, a bolgár Dimitar Velichkov, a szlovén Lojze Kalinsek, az osztrák Eva Mazzucco, a nagy-britanniai Chris Furse, a moldovai Vitalie Butescu, az indiai Chiru Chakravarty. De ott találjuk a nagyenyedi kiállítók között a szervező, Balog Istvánt és Robert Lixandrut, Horváth Attilát, a tehetséges testvérpárt, Andrei és Mihaela Bakot és társaikat.

A megnyitón az Inter-Art művészeti vezetője, Ioan Hădărig elevenítette fel az elmúlt tíz év történetét, majd Balog István osztotta ki a résztvevőknek járó díszokleveleket és egyéni elismeréseket, díjakat. Mindezek után következett a legünnepélyesebb pillanat: az Inter-Art kortárs művészeti múzeum felavatása, melyben a több száz, a tábor tíz éve alatt készült munka kap helyet.

N. J.