Érzések, házak, táborok – barangolás Forró Ágnes pasztellvilágában

Forró Ágnes képzőművész elcsendesedésre, töltekezésre hívja az érdeklődőket.

Amit más nem vesz észre, vagy csak romos házfalnak lát, abban ő felfedezi a vízilovat, a hernyót, a libát, a macskát, de még a groteszk emberfigurákat is. Egyfajta családi örökség is, hogy pasztellbe fogalmazva mutatja meg a nagyközönségnek mindazt, amivel a táborokban találkozott: édesapjától, Forró Antal festőtől, grafikustól „lopva tanulta”, hogy a pasztell alapja a szénrajz, s idővel ő maga is sok mindent megértett a rajz és a festészet közötti átmenetként jellemzett technikáról.

Forró Ágnes retrospektív kiállítása, amely az elmúlt tíz évben készült munkáit vonultatja fel, a kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti termeiben tekinthető meg.

Mese és valóság sajátos összefonódására, színbeli harmóniára, otthonosság-érzettel teli művészi kifejezésmódra figyelhet fel a látogató, egyfajta ráhangolódásként pedig a szerencsésebbek – vagy úgy is mondhatnánk, a kíváncsibbak – már az elmúlt években is megtapasztalhatták Forró Ágnes egyedi, kiforrott pasztellvilágát. 2010-től mostanáig ugyanis jócskán születtek munkái, amelyeket a város különböző galériáiban, kiállítótereiben mutatott be, egyéni és csoportos tárlatokon egyaránt. Ezúttal Iacob Attila muzeológussal válogatták össze és rendezték el az alkotásokat a rendelkezésre álló négy teremben.

Szerkesztő: Ferencz Zsolt

A tárlat november 1-jéig tekinthető meg a Művészeti Múzeumban, a Főtér 30-as szám alatt, szerdától vasárnapig reggel 10 és délután 5 óra között, az érvényben lévő intézkedések betartásával

http://www.kolozsvariradio.ro/2020/10/20/erzesek-hazak-taborok-barangolas-forro-agnes-pasztellvilaga...