Orth István


Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 27 februarie – 17 martie 2019, expoziția personală a artistului ȘTEFAN ORTH. Aceasta reunește un număr de 87 de lucrări. Lucrările, respectiv tehnicile utilizate relevă polivalența artistică, fiind vorba de o expoziție care conține atât lucrări de pictură și stampe, cât și afișe realizate de către artist de-a lungul anilor.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 27 februarie 2019, de la ora 17.00, în sălile temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. În cadrul vernisajului, vor lua cuvântul Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Németh Júlia, critic de artă și Kis-Pállukács Hajnal, muzeograf.

Ștefan Orth s-a născut în satul Nagyszékely în 3 februarie 1945. În 1962 a absolvit Şcoala de Meserii din Oradea, secţia ceramică-fină şi sobar, iar în 1967 şi-a dat bacalaureatul la Liceul de Artă din Oradea. Fiul preotului reformat Orth Imre și al lui Gavenda Irma, în 1971 a devenit licenţiat în teologie. Cinci ani mai târziu, în 1976 a obţinut licenţa în arte plastice la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. Între anii 1971-1972, doctorand fiind, a studiat bizantinologia în cadrul Institutului Teologic Ortodox din Bucureşti. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (membru în consiliul naţional şi preşedinte al Filialei Sibiu între anii 1998-2006) și al Breslei Barabás Miklós, a organizat peste 60 de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, a participat la numeroase saloane, bienale şi trienale naţionlale şi internaţionale, expunând desene, gravuri, picturi şi lucrări de grafică aplicată. Ștefan Orth este de asemenea Cetăţean de Onoare al Sibiului şi titularul Premiului de Excelenţă al Ministerului Culturii.