Tosa Szilágyi Katalin

Muzsikáló képek

Szerda délután a Bánffy-palotában megnyitották Tosa Szilágyi Katalin festészeti kiállítását, amelynek fő témája, első látásra, a hangszerek világa.

Természetesen ezt hangsúlyozta beszédében dr. Alexandra Rus műkritikus, aki szerint az ott látható képek zeneiségével csak egyvalami veszi fel a versenyt: felületük különlegessége. Németh Júlia műkritikus meglátásában a zene csupán kitűnő ürügyként szolgált a kiállított festmények megalkotásához. Olyan sajátos formatársításba, egyfajta magánmitológiába tekinthetünk be, amelyben jól megférnek egymás mellett a konkrét és a művész által tervezett fantáziahangszerek. Tosa Szilágyi Katalin munkáira a térben és síkban egyaránt érvényesülő találékonyság jellemző.

A megnyitón a lírai, légies hangulatú „zenélő" képek mellé tényleges muzsika is jelentkezett, melynek előadói a Zenelíceum diákjai, Müller Dalma, Teodora Ana Buia és Mădălina Mureşan voltak.

A tárlat a művésznő doktori disszertációja alkalmából készült alkotások zömét vonultatja fel. Október 8-ig tekinthető meg a Művészeti Múzeum földszinti termeiben.

Ö. I. B.