Lakóca alkotócsoport

2016. március 19. | Helyszín: Erdélyi Művészeti Központ

A Lakóca alkotócsoport kiállítása szombaton, március 19-én nyílik a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítótermében. Éltes Barna, Horváth Levente, Hosszú Zoltán, Nicu Barb, Madaras Péter és Sipos Gaudi Tünde munkáit Dimény András képzőművész méltatja. A megnyitót követően Lovas Fekete Zsolt és meghívott vendége, Molnár Hunor fognak zenélni. A tárlatot rendezte Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője.


„… lássunk néhányat abból az összekötő szálból, ami e művészi közösködést egybetartja.
Említésre méltó az organikus művészetlátásuk. A szakmai nyelvezetet összefüggően alkalmazzák, nem pedig a szakadás, a sokkolás lehetőségeit keresik. Természetes anyagokhoz nyúlnak, közvetlen kapcsolatban vannak az anyaggal, nincs digitális vagy egyéb komplex technológia a munkák hátterében. Érdeklődési körük közel áll a természethez és, hadd fogalmazzak így, az emberi természethez is.

Egyikük sem provokatívan kortárs. Nem a nagyvárosokat átitató görcsös érzések, szociális problémakörök jelennek meg náluk, hanem általánosabb (bár ez is környezetfüggő) emberi életérzések-jellemzések, amik időben is térben is eltolhatók és épp ezért bárki részéről könnyebben felvállalhatók.

És végül hadd említsem meg azt is, hogy egyikükre sem jellemző az elbeszélő hajlam, inkább tömör képi-metaforákban fejezik ki magukat. Hiányoznak a szájbarágós leíró részletek, az anekdotikus betétek, helyettük utalások vannak, hangulati jelentések.

A fogalmi világnak és a látás világának egyaránt ugyanabban rejlik a bűne, mint az érdeme: az elsőnek az elvontságban, az utóbbinak a konkrétságban. A Lakóca csoport tagjai ügyesen kikerülik ezeket a csapdákat, e két világ közötti egyensúly megteremtése, példaértékű náluk.”  

(Dimény András)


A Lakóca alkotócsoport tagjainak képzőművészeti alkotásai március 20. és április 10. közt lesznek megtekinthetőek, az Erdélyi Művészeti Központ nyitvatartási rendje szerint, azaz keddtől péntekig 10 és 17 óra közt, valamint szombaton és vasárnap 10 és 14 óra közt.

https://www.sepsiszentgyorgy.info/index.php/rendezvenyek-2/2328-2016-03-14-15-47-30