Jakubovits

Tér és időNagyszámú érdeklődőt vonzott szerdán délután a Bánffy-palotába Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész Tér és idő című kiállítása. A kolozsvári születésű Nagyváradon élő neves képzőművész tárlatát Livia Drăgoi, a Művészeti Múzeum igazgatója és Németh Júlia műkritikus nyitotta meg.


– Nagyon megtisztelő számomra Jakobovits Miklós kolozsvári jelenléte, hiszen ez a kiállítás része annak a programnak, amelyet a művészeti múzeum célul tűzött maga elé: neves erdélyi kortárs képzőművészek értékes munkájának a megismertetése és népszerűsítése – mondta bevezetőjében a múzeum igazgatónője. A művész 1975–1997 között folyamatosan jelen volt a kolozsvári kiállítótermekben egyéni tárlatokkal, jelentős képviselője a mai romániai művészetnek, ragyogó karrierrel a háta mögött, amelyet lassan, módszeresen épített fel. Hazai és külföldi kiállítások egész sorát tudhatja magáénak, nehéz lenne felsorolni. Sikereit annak köszönheti, hogy sajátos művészi univerzumot alakított ki magának, nem feltétlenül az egyedieskedés útját választva, alkotásaira inkább a rendkívül megalapozott szakmai tudás jellemző, fejtette ki Livia Drăgoi.

Németh Júlia elmondta: több évtizedes művészi érés-nemesedés eredményei a Bánffy-palota termeiben kiállított kép-tárgyak. – De ugyanakkor természetes következményei is annak a törésektől mentes, egyenesen felfelé ívelő útnak, amely a jelenlegi csúcshoz, a már szinte önmagában létező és önmagát gerjesztő tiszta anyag dominanciájához vezetett – fűzte hozzá.

A megnyitón sor került a Pallas-Akadémia Kiadó által a művészről megjelentetett album bemutatására is. Kozma Mária, a kiadó szerkesztője elmondta: az album a Műterem sorozat része, amely a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Szép könyv versenyen második díjat nyert nemrégiben. A kortárs művészeknek szentelt sorozatban eddig 23 könyv jelent meg, ehhez a kötethez Józsa István írt előszót és elemző tanulmányt, mondta Kozma Mária.

KÖLLŐ KATALIN


http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/2538